11.01.2014

Bu glisemik indeks ve glisemik yük tablosu gıdaların kan şekeri ve insülini nasıl etkilediği konusunda bilgiler verir. Bir gıdanın glisemik indeksi veya glisemik yükü düşük ise, anlamı daha az kan şekeri ve daha az insülin seviyesi demektir.
 Burada 100'den fazla yaygın gıdalar için glisemik indeks ve glisemik yük  listesini bulacaksınız.
Yukarıdaki cümlenin anlamı şudur: Yemek yediniz ama normalden daha kısa sürede acıktınız.O zaman yediğiniz yemekte glisemik indeksi yüksek besinler bulunmaktadır.Yani glisemik indeksi orta ve düşük besinleri tükettiğimde daha geç acıkır ve kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olmayız.


55 ve altındaki besinler DÜŞÜK glisemik indeks,
55-69 arasındaki besinler ORTA glisemik indeks,
70 ve yukarısındaki besinler ise YÜKSEK glisemik indeks değerine sahiptir.

Glisemik indekste referans değer 100'dür.Bu değer glikozdan referans almıştır.




BESİNLER
Gİ  Glikoz= 100
Gİ  Ekmek= 100

PORSİYON MİKTARI (g)

SİNDİRİLEN CHO (g/pors.)

GY
1. TAHILLAR
Buğday-tane
42
60
50 -kuru
33
14
Buğday-pişmiş
50
71
50 - kuru
33
17
Bulgur-pişmiş
48
68
150
26
12
İrmik-pişmiş
55
78
150
11
6
Bisküvi-sade
63
90
25
20
13
Bisküvi-meyveli
77
110
25
17
13
Bisküvi-glutensiz
58
83
25
16
10
Bisküvi-yulaf
55
79
25
18
10
Kraker
67
96
25
14
10
Kraker-çavdar-posalı
59
84
25
15
9
Arpa-pişmiş
50
72
150
42
21
Mısır-pişmiş
68
97
150
13
9
Mısır-dondurulmuş-tekrar ısıtılmış

47

67

150

33

16
Pirinç-pişmiş-1
69
99
150
53
36
Pirinç-pişmiş-2
64
91
150
36
23
Pirinç-yüksek amiloz
39
55
150
39
15
Ekmek-beyaz
70
100
30
14
10
Ekmek-Fransız -beyaz
95
136
30
15
15
Ekmek-arpa taneli
34
48
30
20
7
Ekmek-glutensiz
71
101
30
15
11
Ekmek-çavdar
50
72
30
18
9
Ekmek-Türk-beyaz
87
124
31
17
15
Ekmek-tam buğday
49
70
30
16
8
Ekmek-buğday taneli
52
74
30
20
10
Ekmek-akarboz katılmış
15
26
30
17
3
Ekmek-mayasız-bazlama
66
94
30
16
10
Kahvaltılık tahıl- kepekli
51
73
30
23
9
Kahvaltılık-çavdar-meyve
39
56
30
17
7
Kahvaltılık mısır gevreği
81
116
30
26
21
Kahvaltılık-müsli
66
94
30
24
17


2. KURU BAKLAGİLLER
Beyaz fasulye-pişmiş
48
69
150
15
7
Börülce-pişmiş
42
59
150
30
13
Beyaz fasulye-pişmiş
29
40
150
30
6
Nohut-pişmiş
31
47
150
30
9
Barbunya-pişmiş
25
36
150
25
6
Barbunya-konserve
52
74
150
17
9
Siyah fasulye-pişmiş
20
25
150
25
5
Yeşil mercimek-pişmiş
30
43
150
18
6


BESİNLER
Gİ  Glikoz= 100
Gİ  Ekmek= 100

PORSİYON MİKTARI (g)

SİNDİRİLEN CHO (g/pors.)

GY
Yeşil mercimek-konserve
52
74
150
17
9
Kırmızı mercimek-pişmiş
21
30
150
18
4
Kuru bezelye-pişmiş
39
56
150
19
7
Soya fasulyesi-pişmiş
18
25
150
6
1
Fındık-kayısı-bar
42
60
50
22
9
Nutri bar
31
45
40
19
6
Fıstık ezmesi
23
33
50
6
1


3. SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ
Süt-normal yağlı
27
35
250
12
3
Sütlü tatlı-kastırd
43
61
100
17
7
Sütlü tatlı-kastırd-az yağlı
38
54
100
16
6
Dondurma-çikolatalı
61
87
50
15
8
Dondurma-vanilyalı
38
54
50
9
3
Dondurma-yağlı sütten
37
53
50
9
4
Süt-yağsız
32
46
250
13
4
Puding
40
57
100
16
6
Yoğurt
36
51
200
9
3
Yoğurt-az yağlı-meyveli
28
40
200
33
9


4. MEYVELER
Elma-çiğ
38
52
120
15
6
Elma-suyu
39
55
250
25
10
Kayısı-çiğ
57
82
120
9
5
Kayısı-konserve
64
91
120
19
12
Kayısı-kurutulmuş
31
44
60
28
9
Muz-çiğ-olgun
51
73
120
25
13
İncir-kurutulmuş
61
87
60
26
16
Hurma-kurutulmuş
103
147
60
40
42
Greyfurt-çiğ
25
36
120
11
3
Greyfurt-suyu
48
69
250
20
9
Üzüm-taze
46
66
120
18
8
Kivi-taze
53
75
120
12
5
Portakal-çiğ
48
68
120
11
5
Portakal-suyu
53
76
250
18
9
Şeftali-çiğ
42
60
120
11
5
Şeftali-konserve-şekersiz
45
64
120
11
5
Armut-çiğ
38
54
120
11
4
Armut-konserve-şekersiz
43
61
120
13
5
Ananas-çiğ
59
84
120
13
7
Erik-çiğ
39
59
120
12
5
Çekirdeksiz kuru üzüm
56
80
60
45
25
Çilek-çiğ
40
57
120
3
1
Çilek reçeli
51
73
30
20
10
Karpuz-çiğ
72
103
120
6
4


BESİNLER
Gİ  Glikoz= 100
Gİ  Ekmek= 100

PORSİYON MİKTARI (g)

SİNDİRİLEN CHO (g/pors.)

GY
5. PASTA-KEK
Sade-yağsız kek
46
66
63
36
17
Çikolatalı kek
38
54
111
52
20
Çilekli-kremalı kek
73
104
38
26
19
Elmalı-üzümlü kek
54
78
50
26
14
Pan kek-akıtma
67
96
80
58
39
Pasta
59
84
57
26
15


6. MEŞRUBAT
Coca Cola
53
76
250
26
14
Fanta
68
97
250
34
23
Elma suyu-şekersiz
40
57
250
29
12
Elma ve vişne-suyu şekersiz
43
61
250
33
14
Havuç suyu
43
61
250
23
10
Portakal suyu-şekersiz
50
71
250
26
13
Ananas suyu-şekersiz
46
66
250
34
16
Domates suyu
38
54
250
9
4
Spor içecekleri
70
100
250
18
13


7. MAKARNA-ŞEHRİYE
Makarna-pişmiş
45
64
180
45
20
Yumurtalı makarna
32
46
180
46
15
Glutensiz makarna
54
77
180
42
22
Mantı
43
62
180
48
21
Şehriye
47
67
180
40
19


8. KARIŞIK YEMEKLER
Mercimek yahnisi-ekmek
40
57
360
37
15
Tavuk-pirinç pilavı
36
51
400
68
24
Pizza-peynir-domates
80
114
100
27
22
Pizza-vejetaryen
49
70
100
25
12
Biftek-sebze garni-patates püre
66
94
360
53
35
Spagetti-sade
52
74
360
48
25
Next
Sonraki Kayıt
Previous
This is the last post.

0 yorum:

Yorum Gönder