Bu glisemik indeks ve glisemik yük tablosu gıdaların kan şekeri ve insülini nasıl etkilediği konusunda bilgiler verir. Bir gıdanın glisemik indeksi veya glisemik yükü düşük ise, anlamı daha az kan şekeri ve daha az insülin seviyesi demektir.
Burada 100'den fazla yaygın gıdalar için glisemik indeks ve glisemik yük listesini bulacaksınız.
Burada 100'den fazla yaygın gıdalar için glisemik indeks ve glisemik yük listesini bulacaksınız.
Yukarıdaki cümlenin anlamı şudur: Yemek yediniz ama normalden daha kısa sürede acıktınız.O zaman yediğiniz yemekte glisemik indeksi yüksek besinler bulunmaktadır.Yani glisemik indeksi orta ve düşük besinleri tükettiğimde daha geç acıkır ve kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olmayız.
55 ve altındaki besinler DÜŞÜK glisemik indeks,
55-69 arasındaki besinler ORTA glisemik indeks,
70 ve yukarısındaki besinler ise YÜKSEK glisemik indeks değerine sahiptir.
Glisemik indekste referans değer 100'dür.Bu değer glikozdan referans almıştır.
BESİNLER
|
Gİ Glikoz= 100
|
Gİ Ekmek= 100
|
PORSİYON MİKTARI (g)
|
SİNDİRİLEN CHO (g/pors.)
|
GY
| |||
1. TAHILLAR
| ||||||||
Buğday-tane
|
42
|
60
|
50 -kuru
|
33
|
14
| |||
Buğday-pişmiş
|
50
|
71
|
50 - kuru
|
33
|
17
| |||
Bulgur-pişmiş
|
48
|
68
|
150
|
26
|
12
| |||
İrmik-pişmiş
|
55
|
78
|
150
|
11
|
6
| |||
Bisküvi-sade
|
63
|
90
|
25
|
20
|
13
| |||
Bisküvi-meyveli
|
77
|
110
|
25
|
17
|
13
| |||
Bisküvi-glutensiz
|
58
|
83
|
25
|
16
|
10
| |||
Bisküvi-yulaf
|
55
|
79
|
25
|
18
|
10
| |||
Kraker
|
67
|
96
|
25
|
14
|
10
| |||
Kraker-çavdar-posalı
|
59
|
84
|
25
|
15
|
9
| |||
Arpa-pişmiş
|
50
|
72
|
150
|
42
|
21
| |||
Mısır-pişmiş
|
68
|
97
|
150
|
13
|
9
| |||
Mısır-dondurulmuş-tekrar ısıtılmış
|
47
|
67
|
150
|
33
|
16
| |||
Pirinç-pişmiş-1
|
69
|
99
|
150
|
53
|
36
| |||
Pirinç-pişmiş-2
|
64
|
91
|
150
|
36
|
23
| |||
Pirinç-yüksek amiloz
|
39
|
55
|
150
|
39
|
15
| |||
Ekmek-beyaz
|
70
|
100
|
30
|
14
|
10
| |||
Ekmek-Fransız -beyaz
|
95
|
136
|
30
|
15
|
15
| |||
Ekmek-arpa taneli
|
34
|
48
|
30
|
20
|
7
| |||
Ekmek-glutensiz
|
71
|
101
|
30
|
15
|
11
| |||
Ekmek-çavdar
|
50
|
72
|
30
|
18
|
9
| |||
Ekmek-Türk-beyaz
|
87
|
124
|
31
|
17
|
15
| |||
Ekmek-tam buğday
|
49
|
70
|
30
|
16
|
8
| |||
Ekmek-buğday taneli
|
52
|
74
|
30
|
20
|
10
| |||
Ekmek-akarboz katılmış
|
15
|
26
|
30
|
17
|
3
| |||
Ekmek-mayasız-bazlama
|
66
|
94
|
30
|
16
|
10
| |||
Kahvaltılık tahıl- kepekli
|
51
|
73
|
30
|
23
|
9
| |||
Kahvaltılık-çavdar-meyve
|
39
|
56
|
30
|
17
|
7
| |||
Kahvaltılık mısır gevreği
|
81
|
116
|
30
|
26
|
21
| |||
Kahvaltılık-müsli
|
66
|
94
|
30
|
24
|
17
| |||
2. KURU BAKLAGİLLER
| ||||||||
Beyaz fasulye-pişmiş
|
48
|
69
|
150
|
15
|
7
| |||
Börülce-pişmiş
|
42
|
59
|
150
|
30
|
13
| |||
Beyaz fasulye-pişmiş
|
29
|
40
|
150
|
30
|
6
| |||
Nohut-pişmiş
|
31
|
47
|
150
|
30
|
9
| |||
Barbunya-pişmiş
|
25
|
36
|
150
|
25
|
6
| |||
Barbunya-konserve
|
52
|
74
|
150
|
17
|
9
| |||
Siyah fasulye-pişmiş
|
20
|
25
|
150
|
25
|
5
| |||
Yeşil mercimek-pişmiş
|
30
|
43
|
150
|
18
|
6
| |||
BESİNLER
|
Gİ Glikoz= 100
|
Gİ Ekmek= 100
|
PORSİYON MİKTARI (g)
|
SİNDİRİLEN CHO (g/pors.)
|
GY
| |||
Yeşil mercimek-konserve
|
52
|
74
|
150
|
17
|
9
| |||
Kırmızı mercimek-pişmiş
|
21
|
30
|
150
|
18
|
4
| |||
Kuru bezelye-pişmiş
|
39
|
56
|
150
|
19
|
7
| |||
Soya fasulyesi-pişmiş
|
18
|
25
|
150
|
6
|
1
| |||
Fındık-kayısı-bar
|
42
|
60
|
50
|
22
|
9
| |||
Nutri bar
|
31
|
45
|
40
|
19
|
6
| |||
Fıstık ezmesi
|
23
|
33
|
50
|
6
|
1
| |||
3. SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ
| ||||||||
Süt-normal yağlı
|
27
|
35
|
250
|
12
|
3
| |||
Sütlü tatlı-kastırd
|
43
|
61
|
100
|
17
|
7
| |||
Sütlü tatlı-kastırd-az yağlı
|
38
|
54
|
100
|
16
|
6
| |||
Dondurma-çikolatalı
|
61
|
87
|
50
|
15
|
8
| |||
Dondurma-vanilyalı
|
38
|
54
|
50
|
9
|
3
| |||
Dondurma-yağlı sütten
|
37
|
53
|
50
|
9
|
4
| |||
Süt-yağsız
|
32
|
46
|
250
|
13
|
4
| |||
Puding
|
40
|
57
|
100
|
16
|
6
| |||
Yoğurt
|
36
|
51
|
200
|
9
|
3
| |||
Yoğurt-az yağlı-meyveli
|
28
|
40
|
200
|
33
|
9
| |||
4. MEYVELER
| ||||||||
Elma-çiğ
|
38
|
52
|
120
|
15
|
6
| |||
Elma-suyu
|
39
|
55
|
250
|
25
|
10
| |||
Kayısı-çiğ
|
57
|
82
|
120
|
9
|
5
| |||
Kayısı-konserve
|
64
|
91
|
120
|
19
|
12
| |||
Kayısı-kurutulmuş
|
31
|
44
|
60
|
28
|
9
| |||
Muz-çiğ-olgun
|
51
|
73
|
120
|
25
|
13
| |||
İncir-kurutulmuş
|
61
|
87
|
60
|
26
|
16
| |||
Hurma-kurutulmuş
|
103
|
147
|
60
|
40
|
42
| |||
Greyfurt-çiğ
|
25
|
36
|
120
|
11
|
3
| |||
Greyfurt-suyu
|
48
|
69
|
250
|
20
|
9
| |||
Üzüm-taze
|
46
|
66
|
120
|
18
|
8
| |||
Kivi-taze
|
53
|
75
|
120
|
12
|
5
| |||
Portakal-çiğ
|
48
|
68
|
120
|
11
|
5
| |||
Portakal-suyu
|
53
|
76
|
250
|
18
|
9
| |||
Şeftali-çiğ
|
42
|
60
|
120
|
11
|
5
| |||
Şeftali-konserve-şekersiz
|
45
|
64
|
120
|
11
|
5
| |||
Armut-çiğ
|
38
|
54
|
120
|
11
|
4
| |||
Armut-konserve-şekersiz
|
43
|
61
|
120
|
13
|
5
| |||
Ananas-çiğ
|
59
|
84
|
120
|
13
|
7
| |||
Erik-çiğ
|
39
|
59
|
120
|
12
|
5
| |||
Çekirdeksiz kuru üzüm
|
56
|
80
|
60
|
45
|
25
| |||
Çilek-çiğ
|
40
|
57
|
120
|
3
|
1
| |||
Çilek reçeli
|
51
|
73
|
30
|
20
|
10
| |||
Karpuz-çiğ
|
72
|
103
|
120
|
6
|
4
| |||
BESİNLER
|
Gİ Glikoz= 100
|
Gİ Ekmek= 100
|
PORSİYON MİKTARI (g)
|
SİNDİRİLEN CHO (g/pors.)
|
GY
| |||
5. PASTA-KEK
| ||||||||
Sade-yağsız kek
|
46
|
66
|
63
|
36
|
17
| |||
Çikolatalı kek
|
38
|
54
|
111
|
52
|
20
| |||
Çilekli-kremalı kek
|
73
|
104
|
38
|
26
|
19
| |||
Elmalı-üzümlü kek
|
54
|
78
|
50
|
26
|
14
| |||
Pan kek-akıtma
|
67
|
96
|
80
|
58
|
39
| |||
Pasta
|
59
|
84
|
57
|
26
|
15
| |||
6. MEŞRUBAT
| ||||||||
Coca Cola
|
53
|
76
|
250
|
26
|
14
| |||
Fanta
|
68
|
97
|
250
|
34
|
23
| |||
Elma suyu-şekersiz
|
40
|
57
|
250
|
29
|
12
| |||
Elma ve vişne-suyu şekersiz
|
43
|
61
|
250
|
33
|
14
| |||
Havuç suyu
|
43
|
61
|
250
|
23
|
10
| |||
Portakal suyu-şekersiz
|
50
|
71
|
250
|
26
|
13
| |||
Ananas suyu-şekersiz
|
46
|
66
|
250
|
34
|
16
| |||
Domates suyu
|
38
|
54
|
250
|
9
|
4
| |||
Spor içecekleri
|
70
|
100
|
250
|
18
|
13
| |||
7. MAKARNA-ŞEHRİYE
| ||||||||
Makarna-pişmiş
|
45
|
64
|
180
|
45
|
20
| |||
Yumurtalı makarna
|
32
|
46
|
180
|
46
|
15
| |||
Glutensiz makarna
|
54
|
77
|
180
|
42
|
22
| |||
Mantı
|
43
|
62
|
180
|
48
|
21
| |||
Şehriye
|
47
|
67
|
180
|
40
|
19
| |||
8. KARIŞIK YEMEKLER
| ||||||||
Mercimek yahnisi-ekmek
|
40
|
57
|
360
|
37
|
15
| |||
Tavuk-pirinç pilavı
|
36
|
51
|
400
|
68
|
24
| |||
Pizza-peynir-domates
|
80
|
114
|
100
|
27
|
22
| |||
Pizza-vejetaryen
|
49
|
70
|
100
|
25
|
12
| |||
Biftek-sebze garni-patates püre
|
66
|
94
|
360
|
53
|
35
| |||
Spagetti-sade
|
52
|
74
|
360
|
48
|
25
|
0 yorum:
Yorum Gönder